Hertenstoof

23 november 2022

Hertenstoof

Aangezien de kerstdagen eraan komen en veel mensen met familie of vrienden gaan koken, heb ik hier een hoofdgerecht dat je je gasten voor kunt schotelen. Met kerst mag/moet je uitsloven, dus een hertenstoof die de hele dag op het vuur moet staan (of in de slowcooker moet zitten), is niet teveel gevraagd.

Ik at van deze pan natuurlijk weer veel te veel, want wanneer die pan op tafel staat, voel ik niet dat ik vol zit, maar denk ik alleen maar “lekker, ik neem nog een hap”. Die saus alleen al… ik at het op alsof het soep was.

Het fijne aan zo’n stoof is dat je het allemaal in 1 pan maakt, het geeft verder geen afwas én je hebt er de hele dag geen omkijken meer naar. Perfect natuurlijk, want dan kun je de andere 5 gerechten alvast voorbereiden.

3 personen

Ingrediënten

  • 4 personen hertenstoofvlees
  • 3 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 70 gr tomatenpuree
  • 200 ml wildfond
  • 300 ml ruby rode port
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes tijm
  • 4 kruidnagels
  • 2 eetlepels Ahorn siroop
  • 1,5 theelepel paprikapoeder
  • Peper en zout
  • 1 theelepel dijon mosterd
  • 1 grote eetlepel bruine suiker
  • 4 jeneverbessen
  • 100 gr spekjes
  • 4 wortels
  • 2 preien
  • 4 aardappelen

Bereiding

  • Snijd de knoflook en uien fijn en de hertenbiefstuk in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm (of 3 bij 3). Laat een grote klont boter smelten in een grote pan en bak de hertenbiefstuk met peper en zout om en om in, zodat alle kanten dichtgeschroeid zijn. Houd deze blokjes vervolgens apart.
  • Bak in diezelfde pan de ui en knoflook.
  • Snijd de wortels en prei in plakjes. Bak deze samen met de spekjes ook in de pan. Bak even lekker mee.
  • Voeg nu de tomatenpuree toe, roer even goed door en voeg dan de wildfond en rode port toe. Blijf doorroeren, zodat alles goed mengt.
  • Voeg de paprikapoeder, laurierblaadjes, tijm (blaadjes ervan), peper en zout, jeneverbessen, kruidnagel, mosterd, bruine suiker en ahorn siroop toe. Roer weer goed door elkaar.
  • Schil de aardappelen en snijd deze in stukjes. Voeg deze ook toe aan de pan.
  • Maak je dit in een slowcooker? Schenk alles dan in de slowcooker, voeg de hertenbiefstuk toe, zet hem op 2 (high) en laat hem een uurtje of 8-9 opstaan.
  • Maak je dit in de pan? Laat alles dan in de pan, voeg de hertenbiefstuk toe, zet het vuur laag/middelhoog en laat het zo lang mogelijk staan. Het liefste ook 7 of 8 uur.
  • Onthoud: hoe langer je de stoof op laat staan, hoe lekkerder hij wordt!
  • Deze stoof is lekker met rijst of aardappelpuree.

Bekijk ook deze recepten

Rösti met eiersalade en Hollandse garnalen
Zalmtartaar op krokant brioche
Pistache pesto panlasagne
Zeebaars beurre blanc
Cookies