Groentestoof met zoete aardappelpuree

23 maart 2023

Groentestoof met zoete aardappelpuree

Ik weet dat het lente is en ik heb eerlijk gezegd ook zin in de frisse recepten, maar het weer is al weken verschrikkelijk en het ziet er nog niet echt uit als lente.

Vandaar dat ik nog even wat gerechten plaats die bij de koude, donkere, regenachtige dagen horen. De recepten die ik overigens écht lekker vind..

Vorig jaar heb ik stoofrecepten ontdekt. Sinds het begin van ons slowcooker tijdperk begon dat. Ik ben erachter gekomen dat stoofvlees écht lekker is, maar vroeg mij deze week af hoe stoofgroenten zouden zijn.

Ik mixte wat groenten, een lekkere tomatensaus en wat kruiden met elkaar en liet het even pruttelen (gewoon in de pan, niet in slowcooker). Mijn collega @fitscarina zegt al een tijdje dat zoete aardappelpuree zo lekker is en dat paste hier perféct onder, dus ik heb het maar eens geprobeerd. Nu wil ik het iedere dag…

Duur: 1,5 à 2 uur

2 personen

2 grote borden

Ingrediënten

• 1 teen knoflook

• 1 gele ui

• 3/4 aubergine

• 3/4 courgette

• 1/2 rode paprika

• 1/2 gele paprika

• 1 prei

• 1/5 bakje paddenstoelenmix AH

• 300 ml tomatenpassata

• 100 ml rode wijn

• 70 gr tomatenpuree

• 250 ml water

• 1 blokje runderbouillon

• 3 takjes tijm

• 2 takjes rozemarijn

• 1 laurierblad

• 2 theelepels paprikapoeder

• Peper en zout

Voor de puree:

• 1 zoete aardappel

• 1/5 takje rozemarijn

• Scheut melk

• Klont boter

• Peper en zout

• 2 theelepels paprikapoeder

Bereiding

• Snijd de knoflook en ui fijn. Bak deze in een grote pan met olijfolie.

• Snijd de aubergine en courgette in partjes, de paprika’s in kleine reepjes, de prei fijn en de paddenstoelen iets kleiner. Bak deze mee in de pan.

• Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door. Schenk de wijn erbij en voeg de passata toe. Blijf even roeren.

• Voeg de paprikapoeder, peper, zout, tijm, rozemarijn, het bouillonblokje en het laurierblad toe aan de pan. Schenk het water erbij en laat alles zo’n 1,5 uur op middelhoog vuur pruttelen.

• Schil de zoete aardappel, snijd in vieren en kook deze zo’n 12 minuten in een pan met water.

• Je kunt nu kiezen om de puree zelf te stampen, of je voegt alles toe aan een foodprocessor/blender.

• Voeg een goede scheut melk, een klont boter, peper en zout, 1,5 takje rozemarijn en paprikapoeder toe. Maal fijn totdat er een gladde puree ontstaat.

• Maak een bedje van puree op je bord en schep hier de groentestoof op.

Bekijk ook deze recepten

Naan met gamba’s in pittige tomatensaus en burrata
Avocadotoast met ei en sriracha (mayonaise)
Thai beef salade
Lemon meringue cheesecake
Cookies