Gezonde appel kaneel kwarktaart

18 mei 2023

Gezonde appel kaneel kwarktaart

Een gezonde appel kaneel kwarktaart! Hoe geweldig is dat?

Bij taart denkt iedereen gelijk aan een vette punt cheesecake, appeltaart met slagroom of iets anders. Ikzelf ook en ik hou er ook enórm van, maar wat nou als het ook iets gezonder kan?

Ik wist niet of dit experiment ging lukken, maar het was heerlijk en ik heb zelfs een keer ontbeten met deze taart. De vulling is namelijk echt alleen kwark met appel en kaneel. En de bodem maak je van haverkoekjes met kokosolie.

Het fijne aan deze taart, is dat hij lekker fris is en niet te machtig. Je moet niet beginnen met eten en denken “ik ga nu een cheesecake eten”, want dan krijg je zeer waarschijnlijk een tegenvaller.

Ik vond het een geslaagd experiment!!

10 personen

Duur: 1 dag

Appel kaneel kwarktaart

Ingrediënten

Bodem:

  • 1 pak AH haverkoekjes honing (of andere haverkoekjes)
  • 3 grote eetlepels kokosolie

Vulling:

  • 1 kilo Optimel magere kwark appel kaneel
  • 2 theelepels vanille aroma
  • 5 blaadjes gelatine
  • 1 citroen
  • 1 Jonagold appel
  • 1 eetlepel kaneel

Topping:

  • 2 Jonagold appels
  • 1,5 eetlepel kaneel

Bereiding

  • Beleg de onderkant van een taartvorm met bakpapier.
  • Maal de haverkoekjes fijn in een foodprocessor. Smelt de kokosolie in een pan en voeg dit toe aan de gemalen koekjes. Meng alles en schep het in de taartvorm.
  • Schil 1 appel en snijd in stukjes.
  • Meng de kwark, vanille aroma, stukjes appel en 1 eetlepel kaneel met elkaar.
  • Laat de blaadjes gelatine zo’n 8 minuten in een bakje met koud water zacht worden.
  • Knijp het sap van de citroen uit boven een pan, verwarm dit en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe aan de pan. Roer door elkaar en schenk dit bij de kwark. Schep alles in de taartvorm en zet de taart voor zo’n 7 uur (1 dag is beter) in de koelkast.
  • Schil voor de topping de overige twee appels en snijd deze ook in stukjes. Bak deze stukjes in een pan met een scheutje (kokos)olie. Voeg hier de kaneel aan toe en bak zo’n 10 minuten. Laat afkoelen en schep de appel op de taart. Laat de taart nu goed afkoelen in de koelkast.

Bekijk ook deze recepten

Blini warmgerookte zalm met guacamole
Runderstoof met zoete aardappel
Romige pompoenpasta met champignons en feta
Prei stamppot met pulled chicken
Cookies