Focaccia

5 augustus 2022

Focaccia

Sommige mensen weten misschien wel dat ik een klein beetje van vakanties houd.

Ik ben echt gek op Spanje, maar ik zou het liefste gewoon 7 keer per jaar naar Italië gaan. Zó leuk, zó mooi, zó knus, zó gezellig.

Oké, goed gezelschap maakt het natuurlijk ook leuk, maar het beste van Italië is het eten. Vaak kiezen wij gewoon een paar dingen van de kaart en eten we die samen, want ik wil gewoon álles proeven (en als je mij 3 voorgerechten alleen laat bestellen eet ik het nog op ook, dus beter van niet).

Wanneer een restaurant vooraf focaccia geeft, dat lekkere Italiaanse brood, is het voor mij al een geweldig restaurant en raad ik het iedereen aan.

Of wanneer ze iets met focaccia op de kaart hebben staan. Ik bestel het gewoon gelijk.

Mijn vorige vakantie was in Italië en de volgende is in Spanje. Ik kan natuurlijk niet zo lang zonder focaccia, dus maakte het zelf eens.

Serveer hem met bijvoorbeeld aioli, hummus, of gewoon olijfolie en zeezout.

Focaccia

Ingrediënten

• 500 gr bloem

• 1 zakje gist

• Snuf zout

• 4 eetlepels zongedroogde tomaten

• 3 eetlepels zwarte olijven zonder pit

• 8 cherrytomaatjes

• 2 grote takjes rozemarijn

• Snuf paprikapoeder

• Zeezout

• 5-6 eetlepels olijfolie

• 250 ml lauw warm water

Bereiding

• Meng het water met het zakje gist in een maatbeker. Roer goed door elkaar met een lepel.

• Voeg de bloem en zout toe aan een kom en meng kort door elkaar. Giet hier vervolgens het water met gist in en voeg er de olijfolie aan toe. Kneed dit met je handen tot er een deeg ontstaat.

• Leg een theedoek over de kom en zet de kom voor ongeveer een uur in de oven (de oven gewoon uitlaten).

• Snijd de olijven en cherrytomaatjes in tweeën en de zongedroogde tomaten wat fijner.

• Pak het deeg uit de oven en kneed weer even door. Kneed er nu de olijven, zongedroogde tomaten en cherrytomaatjes door. Gebruik nog niet alles. Je hebt nog iets nodig ter garnering.

• Let op: goed kneden met de handen, zodat alles er goed doorheen zit.

• Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een ovenschaal met bakpapier.

• Leg het deeg op het bakpapier en maak deze een beetje plat en groter. Zorg ervoor dat er een groot ovaal ontstaat.

• Druk de overbleven zongedroogde tomaatjes, cherrytomaatjes, olijven en de blaadjes van de rozemarijn in het deeg.

• Strooi er wat zeezout en paprikapoeder over en besprenkel het brood met olijfolie.

• Zet het brood voor ongeveer 40 minuten in de oven.

Bekijk ook deze recepten

Beschermd: Cinnamonrolls
Maïs kippensoep
Komkommer met Japanse tonijn
Pitabroodjes eiersalade met kip en truffel
Cookies