Focaccia met tomaat

3 januari 2023

Focaccia met tomaat

Wanneer er op een menukaart “focaccia” staat, ben ik gelijk verkocht. Het maakt niet uit wat erop zit, de kans is heel groot dat ik het bestel. Ik weet niet wat dat is, maar het zachte brood, waar meestal iets van tomaat en paprikapoeder op en in zit, is gewoon héérlijk.

Toen ik in Puglia focaccia met ham en stracciatella kaas (nog romiger als burrata) zag staan, moést ik die ook bestellen. We mochten op dat tijdstip niets van de kaart bestellen en ik zat bijna te huilen, maar de serveerster zag dat wij hier voor de tweede dag waren en dat echt niet zo’n moeilijk gerecht was. Het voelde alsof ik een mini loterij had gewonnen, want na 5 minuten stond die focaccia met ham en stracciatella kaas voor m’n neus.

Ik maak regelmatig zo’n brood. Wanneer wij met vriendinnen bij mij zitten bijvoorbeeld. Het brood is dan meestal knapperif van buiten, maar ik wilde het steeds iets zachter maken. Dat is gelukt en hoe?

Deze focaccia is lekker met alle dips. Denk aan hummus, aioli, pesto etc. Je kunt hem ook beleggen met je favoriete beleg.

Duur: +- 45 min

1 grote focaccia

Ingrediënten

• 500 gr bloem

• 1 zakje gist (7 gr)

• 150 ml halfvolle melk

• 200 ml lauwwarm water

• 5 eetlepels olijfolie

• 1 eetlepel suiker

• 250 gr zongedroogde tomaten in olie (+ olie ervan)

• Snuf paprikapoeder

• 5 cherrytomaatjes

• 2 takjes rozemarijn

Bereiding

• Meng het zakje gist met het lauwwarme water in een bakje.

• Meng de bloem met de olijfolie en de suiker in een grote kom. Voeg hier het gist met water aan toe en schenk de melk erbij. Kneed met je handen totdat er een deeg ontstaat. Let op: deze zal iets slapper zijn en geen perfecte deegbal worden, maar dat is oké. Laat dit ongeveer 1 uur reizen in dezelfde kom met een theedoek erop.

• Snijd de zongedroogde tomaatjes fijn en meng dit door het deeg, samen met 3 eetlepels olie uit het potje zongedroogde tomaten. Kneed goed door elkaar.

• Verdeel het mengsel over een bakplaat met bakpapier. Snijd cherrytomaatjes door de helft en verdeel deze, samen met takjes rozemarijn over het deeg. Strooi wat paprikapoeder erover en schenk nog flink wat olie van de zongedroogde tomaten erover. Zet het brood voor ongeveer 35 minuten in de oven op 180 graden.

• Kijk tussendoor of het brood goed is. Is hij na 35 minuten nog niet mooi bruin? Zet hem dan nog even terug. Is hij bij 30 minuten al super donker? Haal dan alvast eruit.

Bekijk ook deze recepten

Pesto pulled chicken nachos
Wentelteefjes
Burrata board met gekarameliseerde druiven
Salmon melt bagel
Cookies