Choco mousse slof

2 juli 2024

Choco mousse slof

Op het moment dat ik deze mousse proefde, ging er zoveel door mijn hoofd. Het eerste was: “wáárom heb ik dit nog niet eerder gemaakt?!?!” En het tweede was: “wat kan ik hier nog meer allemaal mee maken?!”

Jeetje wat is dit lekker en wat is zo’n choco mousse makkelijk om te maken.

Ik at dit in Nice als dessert en vond dat ZO lekker. Ik zei toen al dat ik het sowieso na ging maken, maar dat heeft toch langer geduurd dan gepland. Dat maakt ‘m niet minder lekker. 😉

Kleine voor 6 personen

(Je kan deze uiteraard ook voor meer personen in een grotere vorm maken)

Duur: 4 uur

Choco mousse slof

Ingrediënten

Voor het deeg (je gebruikt niet al het deeg!):

• 250 gr bloem

• 5 eetlepels kristalsuiker

• 3 eetlepels donkerbruine basterdsuiker

• 1 ei

• Sap van een halve citroen

• Snuf zout

• 1 zakje bakpoeder

• 180 gr boter

Voor de spijsvulling:

• 200 gr amandelspijs

• 1 theelepel citroensap

• 1 ei

Voor de mousse:

• 150 ml slagroom

• 8 gram klopfix

• 5 eetlepels kristalsuiker

• 1 theelepel vanille aroma

• 2 eiwitten

• 80 gram pure chocolade + extra voor garnering

• Snuf grof zeezout

Bereiding

• Meng alle ingrediënten voor het deeg en voeg als laatste de boter toe. Kneed totdat je een grote deegbal hebt en laat deze in wat huishoudfolie een uur rusten in de koelkast.

• Strooi wat bloem over het keukenblad en rol het deeg uit. Wees niet zuinig met bloem, want het deeg zit snel vast aan het keukenblad en dat is niet de bedoeling.

• Druk het deeg in een bakvorm of quichevorm en druk de randen goed aan, zodat die heel dun zijn. Deze zetten heel erg uit in de oven.

• Meng de ingrediënten voor de spijsvulling in een kom en smeer dit op de bodem van de taart.

• Zet de taart nu voor 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Als de taart uit de oven komt, haal je de hem gelijk uit de vorm. Let op: de bodem is nu nog heel zacht.

• Klop de slagroom stijf met 3 eetlepels kristalsuiker, 1 theelepel vanille aroma en 8 gram klopfix.

• Splits de eiwitten van het eigeel en klop de eiwitten stijf, totdat je pieken krijgt en je je kom andersom kan houden, zonder dat er iets uit valt. Voeg nu 2 eetlepels kristalsuiker toe en meng voorzichtig.

• Smelt de chocolade au ben marie en voeg toe aan de opgeklopte eiwitten.

• Voeg nu de slagroom toe en een beetje grof zeezout, roer met een spatel goed door elkaar en zet de mousse 2 uur of langer in de koelkast.

• Schep de mousse op de taartbodem en garneer met wat chocoladerasp en nog een beetje grof zeezout.

Bekijk ook deze recepten

Avocado toast met opgeklopte geitenkaas en bacon
Truffel orzo met carpaccio
Marbella (2)
Mexicaanse taco’s
Cookies