Een vers kopje zwarte koffie, espresso of cappuccino kan je mij echt voor wakker maken.
Thuis drinken wij altijd filterkoffie en dat bevalt echt zó goed, maar toch is af en toe iets anders ook niet erg.
Toen het nieuwe bedrijf Qualita mij vroeg of ik hun bonenmaler en melkopschuimer wilde proberen, werd ik, samen met de rest van mijn gezin, meteen enthousiast. Versgemalen bonen en filterkoffie staan wat mij betreft namelijk niet heel veel uit elkaar.
Deze bonenmaler heeft 16 verschillende standen en je kunt er zo’n 12 kopjes tegelijk mee maken. Ideaal voor een verjaardag met daarbij een cheescake als deze, lijkt mij.
Ik wilde al heel lang een taart maken met koffie. Nadat ik de bonenmaler binnen had gekregen, wilde ik die gelijk uitproberen en daaruit kwam deze cappuccino cheesecake met koffieganache. Als je er niet dik van zou worden, zou ik hem in één dag helemaal opeten. Alleen!
Ik hoop dat iedereen deze na zal maken en er net zo van gaat genieten als ik deed.
1 cappuccino cheesecake
Ingrediënten
Bodem:
• 1 pak lotus koekjes
• Grote klont boter
Beslag:
• 600 gr roomkaas Philadelphia
• 125 gr zure room
• 6 eetlepels espresso Qualita
• 3 eieren
• Theelepel vanille aroma
• 130 gr kristalsuiker
• 1,5 pakje cappuccino poeder
• 1 eetlepel bloem
Amandelspijs:
• 1/2 pakje amandelspijs
• 1 ei
• Scheutje citroensap
Koffie ganache:
• 1 reep pure chocolade
• 3/4 zakje cappuccino poeder
• Klont boter
• 200 ml slagroom
Garnering:
• 250 ml slagroom
• 1 zakje klopfix
• 50 gr poedersuiker
• 175 gr mascarpone
• 1/4 zakje cappuccino poeder
• Koffieboontjes
Bereiding
• Bedek de bodem van de taart vorm met bakpapier en sput de zijkanten in met bakspray (of smeer in met boter).
• Maal de lotuskoekjes fijn in een foodprocessor.
• Smelt een grote klont boter in een steelpan en voeg hier de kruimels aan toe. Giet het mengsel in de taartvorm. Druk goed aan en maak de bodem gelijk met een lepel. Zet de vorm voor even in de koelkast.
• Maak een waterbed in de oven (een grote schaal gevuld met water) en verwarm de oven voor op 150 graden boven en onder warmte.
• Doe voor het cheesecake beslag alle ingrediënten in een kom en mix met een mixer goed door elkaar.
• Meng in een kom het amandelspijs met één ei en het citroensap. Kneed goed door elkaar, zodat er geen klontjes meer in zitten. Haal de taartvorm uit de ijskast en smeer de bodem in met het mengsel. Hou ongeveer 1,5 cm van de rand over.
• Giet het cheesecake beslag in de vorm en zet de taart zo’n 75 minuten in de oven.
• Wanneer de taart klaar is, haal je hem even uit de oven, zodat hij iets inzakt. Zet de oven uit en zet de taart nu voor ongeveer een uur in de oven die uit staat. Zet hem vervolgens in de koelkast.
• Verwarm voor de koffie ganache de slagroom in een steelpannetje. Voeg hier de chocola aan toe en roer goed door elkaar, zodat er een romige chocoladesaus ontstaat. Voeg, wanneer alle chocola is opgelost, de boter en het cappuccinopoeder toe en roer goed door elkaar.
• Giet het mengsel over de bovenkant van de taart en zet weer terug in de koelkast.
• Doe voor de witte toefjes, de slagroom, klopfix en poedersuiker in een kom en mix dit, totdat de slagroom stijf begint te worden. Voeg dan de mascarpone en het cappuccinopoeder toe en mix nog even kort door.
• Schep het romige mengsel in een spuitzak met spuitmondje en maak mooie toefjes op de taart. Druk in ieder toefje een koffieboontje en laat de taart nog even goed koud worden in de ijskast.