BOERENKOOLSTAMPPOT MET SPEK, ROOKWORST EN UIENJUS
Járenlang aten mijn ouders boerenkool en ik at nooit mee. Ten eerste, omdat ik 1 soort groenten met aardappelen gewoon heel saai vind. Ten tweede, omdat ik dacht dat het niet zo lekker was.
Zelf moest ik er ook eens aan geloven en ik wist zeker dat het op deze manier super lekker zou zijn. Met een uienjus, gebakken uitjes en spekjes maak je namelijk een dode muis ook lekker.
Mocht je twijfelen of niet van boerenkool houden, probeer dit recept dan alsjeblieft. Ik weet zeker dat je er zo wel lekker gaat vinden.
3 personen
Duur: 35 minuten
Boerenkoolstamppot met spek, rookworst en uienjus
Ingrediënten
- 500 gr schoongemaakte stamppotaardappelen
- +- 300-400 gr boerenkool
- 2 rookworsten
- 200 gr magere spekreepjes
- Klont boter
- Peper en zout
- 2 eetlepels azijn
- 3 eetlepels melk
- Handje gebakken uitjes
- 1 gele ui
- 1 blokje runderbouillon
- 300 ml water
- 2 eetlepels bloem
Bereiding
- Voeg de aardappelen en boerenkool samen ik een grote pan. Zet alles onder water, strooi er wat zout over en laat alles met de deksel op de pan zo’n 20 minuten koken.
- Bak in een aparte (droge) pan de spekreepjes krokant. Houd deze apart, maar bewaar het vet in de pan.
- Verwarm een klont boter in diezelfde pan. Snijd de ui in halve ringen en bak mee. Voeg na een paar minuten wat bloem toe, roer goed door en bak even mee. Schenk dan het water erbij en voeg het bouillonblokje toe. Laat alles even pruttelen.
- Voeg de spekjes (bewaar een beetje voor garnering), melk, een klont boter, azijn, flink wat peper (naar smaak) toe aan de aardappelen en boerenkool. Stamp alles door elkaar.
- Verwarm de worst kort.
- Schep de boerenkool op de borden met daarop wat rookworst, spekjes, uienjus en garneer met wat gebakken uitjes.