Aubergine bitterballen

3 augustus 2022

Aubergine bitterballen

Ik vind het een feestje om voor vriendinnen te koken en allemaal nieuwe recepten uit te proberen (nee ik kook niet bij mensen thuis, alleen voor vriendinnen).

Dagenlang kan ik dan nadenken over het beste menu dat ik uit ga proberen en dat deed ik nu ook weer. Een 5-gangen diner, waarvan ik nog nooit iets had gemaakt. Het is altijd even een gok, maar ik had mezelf weer overtroffen want vond het zelf ook zo geweldig lekker.

Deze aubergine bitterballen bijvoorbeeld. Toen ik het mengsel in de kom zag, wist ik niet of dit nou wel goed uit ging pakken.

Tijdens het bakken lette ik met een wijntje erbij even niet op en waren er 2 een klein beetje verbrand. Ik dacht “die laat ik wel liggen, we hebben toch genoeg”.

Bij het proeven ging gelijk een poppetje dansen in mijn hoofd, want hij was zó zó goed gelukt en nog lekkerder dan ik had gehoopt.

Iedereen vond het zo lekker als mij. Ik zei: “jongens, ik heb er nog 2, maar die zijn een klein beetje verbrand”. “Dan snijden we dat er wel af”, werd gezegd. Vervolgens zijn ze in 10 seconden helemaal opgegeten, want dit laten liggen was gewoon zonde. Al kwamen er daarna nog 4 hele grote gerechten aan en was dit nog maar de (grote) amuse.

7 balletjes

Ingrediënten

• 1 aubergine

• 2 eieren

• 1 groot takje rozemarijn

• Peper en zout

• 2 eetlepels geraspte kaaspoeder

• 2 theelepels citroensap

• 1 teen knoflook

• 2 sjalotjes

• 2 theelepels paprikapoeder

• Snuf oregano

• Snuf chilipoeder

• 300 gr tomatenblokjes

• Scheut rode wijn

• Paneermeel

Bereiding

• Snijd de knoflook en sjalotjes fijn en doe dit samen in een kom. Houd ongeveer een half sjalotje apart.

• Snijd de aubergine in blokjes en bak dit in een pan met olijfolie en wat peper en zout. Voeg dit vervolgens toe aan de kom en voeg daar ook de rozemarijn (blaadjes ervan), de geraspte kaaspoeder, peper en zout, het citroensap en 1 theelepel paprikapoeder aan toe.

• Mix alles nu fijn. Dit kan in een foodprocessor, maar ook met een mixer of blender.

• Voeg 1 ei toe aan het mengsel en meng het met je handen goed door elkaar. Laat het een beetje opstijven in de koelkast. Voeg vervolgens paneermeel toe, totdat je er mooie balletjes van kunt maken. Zet ze dan nog even een tijdje in de koelkast om hard te worden.

• Maak één bakje met een geklutst ei en één met wat panko. Haal de balletjes eerst door het ei en vervolgens helemaal door de panko.

• Verwarm een laagje olijfolie in een pan en bak de balletjes hier krokant om en om in. Let op: het kan heel snel gaan!

• Verwarm in een andere pan een klein beetje olijfolie en bak daar de overgebleven sjalot in. Voeg hier de tomatenblokjes, rode wijn, 1 theelepel paprikapoeder, een snuf oregano en chilipoeder aan toe en roer goed door elkaar. Als de saus te slap is, voeg je wat allesbinder toe.

• Schep wat van de saus op een lepel (of bordje) en leg je aubergine bitterbal daarop. Strooi er nog wat kaas over.

Bekijk ook deze recepten

Beschermd: Cinnamonrolls
Maïs kippensoep
Komkommer met Japanse tonijn
Pitabroodjes eiersalade met kip en truffel
Cookies