Appeltaart in glas

19 september 2021

Appeltaart in glas

Wanneer ik een heel 5 gangen diner mag bedenken (en maken) voor vriendinnen, ben ik helemaal in m’n knollentuin. Dit dessert heb ik daar ook voor bedacht en was echt nog veel lekkerder dan ik vooraf had verwacht.
Je denkt dat het een simpel appeltaartje in glas is, maar de appel is gebakken en heel zacht en er zitten laagjes banketbakkersroom, amandelspijs en crumble door.
Dit toetje lust iédereen.
6 glaasjes
Ingrediënten
  • 3 grote jonagold appels
  • 4 theelepels kaneel
  • 3 eetlepels geleisuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 pakje amandelspijs
  • 1 ei
  • 3 theelepels citroensap
  • 250 ml slagroom
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 3 eetlepels kristalsuiker + 80 gr kristalsuiker
  • 1 zakje klopfix
  • 120 gr bloem
  • 80 gr koude boter
  • Snuf zout
  • Banketbakkersroom (ik heb een grote pot van de sligro die je moet aanmaken met water. Zelf maken kan ook)
Bereiding
  • Schil alle appels en snijd ze vervolgens in kleine blokjes.
  • Meng de appel met de vanille suiker en kaneel in een grote kom.
    Bak dit vervolgens in een pan met een klont boter. Roer goed door elkaar.
  • Voeg dan de geleisuiker toe. Roer steeds goed door, zodat de suiker goed verdeeld zit. Bak de appel zo’n 5 minuten op middelhoog vuur. Laat deze vervolgens goed afkoelen in een kom.
  • Meng in een ander kommetje of bakje de bloem met de 80 gram kristalsuiker en een snuf zout. Voeg dan de koude boter toe en meng alles heel goed, totdat er een crumble ontstaat.
  • Bak deze crumble in een voorverwarmde oven op 190 graden zo’n 20 minuten. Je ziet vanzelf of hij krokant en bruin is geworden. Anders bak je hem nog iets langer.
  • Maak de banketbakkersroom op jouw manier. Ik gebruik die van de sligro en daar hoeft alleen wat water bij.
  • Meng de amandelspijs in een bakje met de citroensap en 1 ei. Kneed dit goed, zodat het wat slapper wordt en er geen klontjes meer in zitten.
  • Pak nu je glaasjes en beleg de bodem met een laagje banketbakkersroom. Vervolgens met wat amandelspijs, dan een deel van de crumble en dan een deel appel. Herhaal dit nog 1 of 2 keer.
  • Mix de slagroom samen met de klopfix, suiker en vanille aroma, totdat hij stevig wordt. Doe de slagroom in een spuitzak en maak mooie toefjes op de appeltaartjes.
    Garneer alles met nog wat overgebleven crumble.

Bekijk ook deze recepten

Romige pasta met asperges en zalm
Cappuccino cheesecake in glas
Fish and chips taco’s
Eiwitrijke broodjes tonijnsalade
Cookies