Appelkruimel cheesecake

3 maart 2023

Appelkruimel cheesecake

Op dit recept moeten jullie echt al een tijdje wachten, maar ik had het nog niet uitgeschreven en hoe langer ik dat uitstel, hoe minder zin in er in krijg. Vooral bij zo’n lang recept.

Twee taarten waar ik gek op ben, zijn cheesecakes en appeltaarten. Deze twee samenvoegen was dan ook een groot succes. Samen met mijn vriendinnen heb ik genoten van deze heerlijke taart..

Het fijne aan appeltaart vind ik (en met mij nog meer mensen) de dikke korst. Mocht je hier niet van houden, bedek dan alleen de bodem met het deeg. Zo heb je toch dezelfde taart, maar alleen met dikke bodem, ipv met dikke bodem én rand.

De crumble en gesmolten karamel zeezout chocolade maakt deze taart natuurlijk helemaal af. Het is alweer even geleden, maar ik heb de smaak zo weer in m’n mond. Wat was deze lekker..

Duur: 60-70 min oven + 40 min bereidingstijd

1 grote taart

Ingrediënten

Voor de crumble:

• 150 gr bloem

• 100 gr suiker

• 100 gr koude boter

• Snuf zout

• Kaneel

Voor de bodem:

• 1 Koopmans appeltaart mix

• 175 gr roomboter

• 1 ei

Voor de vulling:

• 4 jonagold appels

• 3 eetlepels geleisuiker

• 1 eetlepel kaneel (+-. Beetje op gevoel. Voor de gebakken appels)

• 500 gr Mascarpone

• 125 gr zure room

• 3 eieren

• Snuf zout

• Kaneel (voor in de kom met de gehele vulling)

• 5 eetlepels kristalsuiker

• 1 theelepel vanille aroma

• 1 reep karamel zeezout Tomy Chocolonely

Serveer deze met zelf opgeklopte slagroom!

Bereiding

• Meng alle ingrediënten voor de crumble in een kom, totdat er losse kruimels ontstaan. Verdeel deze over een bakplaat met bakpapier en zet dit voor zo’n 15 minuten in de oven op 180 graden. Zijn de kruimels al eerder donkerbruin/krokant? Haal ze er dan eerder uit. Zijn de kruimels nog licht? Laat ze er dan even in staan. Laat dit vervolgens goed afkoelen.

• Maak de bodem met alle ingrediënten in een kom, zoals aangegeven op het pak.

• Bedek een ronde bakvorm (24cm) met bakpapier en smeer de zijkanten in met boter (en eventueel bakspray). Schep het deeg voor de bodem in de bakvorm en bedek de onderkant en zijkanten ermee. Zorg ervoor dat de zijkanten dun worden, aangezien het in de oven wat dikker wordt.

• Schil de appels en snijd deze in kleine blokjes. Laat een klont boter smelten en bak de appelstukjes hierin met de geleisuiker en kaneel. Bak dit zo’n 7-8 minuten. Laat dit even een beetje afkoelen.

• Meng de mascarpone met zure room, vanille aroma, lekker wat kaneel, een snuf zout en kristalsuiker in een grote kom. Kluts de eieren erdoor en voeg als laatste de appelstukjes toe. Schenk alles in de bakvorm.

• Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de taart hier voor 60-70 minuten in. Laat hem vervolgens even afkoelen.

• Laat een steelpan met water koken en zet hier een diep bord op. Laat de reep chocolade smelten in het bord. Giet de gesmolten chocolade over de afgekoelde cheesecake. Laat dit weer even afkoelen.

• Verdeel de crumble vervolgens over de chocolade.

• Serveer de taart met een toef slagroom.

Bekijk ook deze recepten

Hamburger met piccalilly mayo
Broodje caprese met krokante prosciutto
Gluten- en lactosevrij bananenbrood
Gevulde paprika’s met pulled mushroom
Cookies