Als je mij ergens voor wakker mag maken, is het een lekkere tiramisu. Ik heb er echt al heeeeeeel veel gegeten en daar gaan er nog heeeeeeel veel bijkomen. Waar ik de lekkerste heb gegeten? Geen idee, ik dénk in Athene (niet eens in Italië, wow!!)
Deze tiramisu maakte ik uit de losse pols voor vriendinnen, toen ik mijn verjaardag vierde. Iédereen nam een stukje en iédereen vond ‘m heel lekker. Ikzelf uiteraard ook!
De combinatie van al deze ingrediënten samen is echt 10/10. Ik raad het iedereen aan om deze te maken, want dit geluk wil je niet missen.
12 personen
Duur: 40 minuten
Appel kruimel tiramisu
Ingrediënten
- 400 gram lange vingers
- 500 gram mascarpone
- 250 ml slagroom
- 150 gram kristalsuiker
- 2 theelepels vanille aroma
- 2 mokken sterke koffie
- 1 zakje (7gr) klopfix
- 4 of 5 appels
- 4 grote eetlepels geleisuiker
- 1,5 eetlepel kaneel
Voor de crumble:
- 150 gr bloem
- 100 gr suiker
- 100 gr koude boter
- Snuf zout
- Kaneel
Bereiding
Schil de appels en snijd in hele kleine stukjes.
Verwarm een flinke klont boter in een pan en bak de appel hierin. Voeg de geleisuiker en 1 eetlepel kaneel toe en bak lekker mee. Bak totdat de appel zacht begint te worden. Schep alles daarna in een diepe bak en zet in de koelkast.
Kneed alle ingrediënten voor de crumble in een diepe kom/bak, totdat er een soort korrels ontstaan. Dit duurt wel even. Verdeel dit over een bakplaat met bakpapier en zet de crumble voor ongeveer 18 minuten op 180 graden in de oven. (Of totdat het deeg donkerbruin en kruimelig begint te worden).
Als de crumble uit de oven komt, laat je het kort afkoelen en daarna verkruimel je het volledig met je handen.
Klop de slagroom stijf met de klopfix en voeg daarna de mascarpone, kristalsuiker en vanille aroma toe. Voeg hier nog een snufje kaneel aan toe.
Zet 2 sterke mokken met koffie en zet een grote ovenschaal klaar.
Haal de lange vingers door de koffie en bedek de bodem met lange vingers. Schep daarop de helft van de room, verdeel nu de helft van de stukjes appel erover en strooi dán wat crumble over de appel. Herhaal dit hele proces nog 1 keer (lange vingers, room, appel, crumble).
Eindig met nog een klein snufje kaneel en zet de tiramisu in de koelkast. Haal deze ruim een half uur van tevoren uit de koeling.