Wanneer ik aan kerst denk, denk ik altijd aan rode portsaus. Waarom dat is, weet ik zelf ook niet. Het is in ieder geval een heerlijke saus die ik graag eet.
2 jaar geleden maakte ik deze saus voor de eerste keer voor mijn vriendinnen. Het werd een heerlijk kerstdiner, terwijl ik toen nog niet eens goed kon koken en meer taarten bakte. De nutella brownies waren die dag overigens ook heerlijk.
Dit bordje wat ik nu maakte, is echt perfect voor het kerstdiner. Ossenhaas is momenteel duur, maar met kerst mag dat natuurlijk.
2 personen
Ingrediënten
- 350 ml rode port
- 150 ml water
- 1 runderbouillonblokje
- 1 laurierblad
- 3 takjes tijm
- 1,5 takje rozemarijn
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- Peper en zout
- 1 eetlepel honing
- 1 gele ui
- 2 ossenhaasjes
- Olijfolie
- 4 aardappelen
Bereiding
- Snijd de aardappelen in plakjes, maar zorg ervoor dat je de onderkant niet raakt, zodat hij wel heel blijft.
- Snijd 1 teentje knoflook fijn en meng deze met de olijfolie, 1 takje tijm, 0,5 takje rozemarijn (snijd deze fijn) en peper en zout in een bakje. Smeer de aardappels hier mee in. Zet de aardappels voor ongeveer 30 minuten in de oven op 200 graden.
- Snijd de gele ui in vieren en bak deze partjes om en om in een pan met olijfolie en wat boter. Probeer deze bij elkaar te houden.
- Snijd het andere teentje knoflook en de sjalot fijn. Bak deze in een aparte pan met olijfolie. Voeg hier de rode port, het laurierblad, de tijm en rozemarijn (blaadjes ervan), peper en zout, honing, het bouillonblokje en het water aan toe. Laat pruttelen.
- Giet de saus door een vergiet in een andere pan, zodat echt alleen de saus overblijft. Is de saus te dun? Voeg een beetje allesbinder toe en roer goed door.
- Bak ondertussen de ossenhaas met wat peper en zout in een pan met gesmolten boter. Bak deze ongeveer 2 om 2 minuten iedere kant. Is hij dikker? 2,5 om 2,5. Leg de ossenhaasjes vervolgens nog een paar minuten in het folie.
- Leg de ui op de borden met de aardappel aan de andere kant. Snijd de ossenhaas in plakjes en leg deze in het midden. Schenk de portsaus erover.