Soep bestel ik bijna nooit in een restaurant, maar als er goulashsoep op staat, ga ik toch twijfelen.
Ik krijg ieder jaar in de wintermaanden regelmatig een berichtje van m’n oma of ik weer goulash lust. Ik krijg dan een bakje voor 3 personen mee en eet dat thuis zonder verstand in 5 minuten op. Zó lekker en ik denk ook altijd dat niemand anders goulash zo lekker kan maken (net als macaroni).
Toch heb ik het een kans gegeven, al is het wel een soep geworden. Ik heb een pannetje naar mn oma en bap (opa) gebracht en ze vonden het heerlijk.
Voor deze soep heb je wat geduld nodig, maar nadat jullie mijn ragu etc. gemaakt hebben, vertrouw ik erop dat jullie dat hebben.
Ingrediënten
- 3 gele uien
- 2 teentjes knoflook
- 3 rode paprika’s
- 250 gr champignons
- 70 gr tomatenpuree
- 1 runderbouillonblokje
- 1,2 liter water
- 2 laurierblaadjes
- 3 takjes tijm
- 1 theelepel karwijzaad
- 1 eetlepel paprikapoeder
- Bloem
- 1 kilo runderriblappen
- Grote klont boter
- Peper en zout
- 6 vastkokende aardappelen
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
Bereiding
- Snijd de knoflook fijn, de ui in halve ringen, de paprika in stukjes en de champignons in partjes.
- Laat een grote klont boter smelten in een soeppan. Snijd het vlees in blokjes, bestrooi dit met peper en zout en bak deze om en om, totdat ze aan alle kanten dichtgeschroeid zijn. Haal de blokjes eruit en houd apart in een bakje.
- Bak in diezelfde pan de ui, knoflook, champignons en paprika. Blijf doorroeren.
- Voeg de tomatenpuree, tijm (blaadjes ervan), paprikapoeder, laurierblaadjes, karwijzaad en kruidnagelpoeder toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar.
- Voeg het water toe aan de pan, verkruimel het bouillonblokje erover en schep de suiker erbij.
- Snijd de aardappelen in stukjes en voeg deze toe aan de pan.
- Maak je dit in de slowcooker? Schep alles dan in de slowcooker, zet hem op 2 (high) en laat hem zo’n 7 uur pruttelen.
- Maak je het in de soeppan? Zet het vuur laag/middelhoog en laat het ook 7 uur pruttelen.
- Voeg tenslotte wat bloem of allesbinder toe aan de pan. Is de soep dik genoeg? Dan hoeft het niet.