Ik moet toegeven dat de meeste toetjes en taarten die ik maak, best machtig kunnen zijn na een groot (kerst)diner.
Het is wel zo dat ik één van de mensen ben die een aparte toetjesmaag heeft. Ik heb echt altijd een plaatsje vrij voor een toetje en anders maak ik er wel plek voor.
Deze madeleines zijn alles behalve machtig en je kunt er echt 10 achter elkaar opeten, zonder vol te raken.
Het was de eerste keer dat ik madeleines maakte, maar zeker niet de laatste. Ze zijn meteen perfect gelukt en zijn ideaal voor bij een kopje koffie, als tussendoortje of als dessert met een bolletje ijs erbij.
18 madeleines
Ingrediënten
• 2 eieren
• 70 gr suiker
• 120 gr bloem
• 120 gr boter
• Citroenrasp van 1/2 citroen
• Citroensap van 1/2 citroen
• 1 theelepel vanille aroma
• 1/2 zakje bakpoeder (+-7 gr)
• Advocaat
• 4 blokjes pure chocolade
Bereiding
• Mix de eieren en de suiker met een mixer zo’n 4-5 minuten totdat er een lichere en beetje schuimachtige massa ontstaat.
• Smelt de boter in een steelpan en schenk deze bij het eimengsel.
• Voeg hier de vanille aroma en bakpoeder aan toe. Rasp de citroen boven de kom en knijp deze helft vervolgens ook uit boven de kom. Meng alles met een spatel.
• Voeg nu de bloem toe en meng alles goed door elkaar. Zet het mengsel voor ongeveer 1 uur in de koelkast.
• Smeer de madeleinesvormpjes in met boter of spuit er wat bakspray in.
• Verwarm de oven voor op 190 graden.
• Schep in ieder vormpje wat beslag (zorg ervoor dat het niet over de rand komt, maar net eronder) en zet de vorm voor ongeveer 10 minuten in de oven. Laat de madeleines vervolgens even afkoelen.
• Vul een kommetje met advocaat en dep de madeleines hier in.
• Snijd de chocoladeblokjes héél fijn of rasp deze. Strooi dit over de advocaat en zet de madeleines in de koelkast.
• Haal ze voor gebruik een half uurtje uit de koelkast