Kalfsstoof met aardappelpuree

4 februari 2023

Kalfsstoof met aardappelpuree

Terwijl ik vorige week zelf een pizza aan het maken was, at de rest van ons gezin een ander gerecht. Zo gaat het trouwens meestal, aangezien iédereen altijd maar denkt dat ik het eten maak voor het hele gezin haha.

Mijn moeder wilde een kalfsstoofschotel maken en bedacht daar wat ingrediënten voor. Onze koelkast en voorraad is net zo groot als die van Albert Heijn, dus je kunt altijd alle kanten op.

Het werd deze schotel die ik nu aan jullie presenteer, want ik heb hem ook geproefd en hij was formidable. Wij aten hem voor de tweede keer met aardappelpuree en rijst. Vorige week aten zij er patat bij. Het is maar net wat je lekker vindt. Ik kies áltijd rijst en ging nu voor de puree. Héle goede keus.

4 personen

Ingrediënten

  • 8 kalfslapjes
  • 200 ml kalfsfond
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 15 cherrytomaatjes
  • 12 champignons
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 3 kruidnagels
  • 1 grote eetlepel basterdsuiker
  • 1 laurierblad
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • Scheut witte wijn
  • Peper en zout
  • Grote klont boter
  • +- 6 eetlepels bloem

Voor de aardappelpuree:

  • Zout
  • 1 kilo kruimige aardappels
  • Klont boter
  • Scheut melk
  • Peper

Je kunt de aardappelpuree altijd vervangen voor rijst of patat. En je kunt de bloem vervangen voor maizena.

Bereiding

  • Snijd de kalfslapjes in drieën en bestrooi deze met peper en zout. Laat een grote klont boter smelten in de pan en bak de lapjes om en om in de pan (dichtschroeien). Houd deze vervolgens even apart.
  • Snijd de knoflook, ui en rode peper (zonder zaadjes) fijn. Bak deze in diezelfde pan glazig.
  • Snijd de champignons in plakjes en voeg deze samen met de tomaatjes toe aan de pan, bak even lekker mee.
  • Schenk de witte wijn en het fond bij de pan.
  • Voeg de tijm, rozemarijn (blaadjes ervan), paprikapoeder, kruidnagels, ketjap manis, laurierblad, bruine suiker, peper en zout toe aan de pan en roer even door.
  • Maak je dit in de slowcooker? Schenk alles over in de slowcooker, voeg de gebakken kalfslapjes toe, schep er alvast 3 eetlepels bloem bij en zet de slowcooker voor 4 uur op high. Als het klaar is, schep je het over in de pan en voeg je opnieuw bloem toe, om de saus wat dikker te maken.
  • Maak je het in de pan? Schep dan de kalfslapjes erbij, voeg wat bloem toe en roer door. Laat de pan dan 4 uur op laag/middelhoog vuur staan. Voeg als laatste nog wat extra bloem toe.
  • Schil tussendoor de aardappelen met wat zout in een grote pan met water. Kook deze zo’n 15 minuten en giet dan af.
  • Voeg een klont boter, een goede scheut melk en wat peper toe aan de pan en stamp nu alles in de pan, zodat er een puree ontstaat.

Bekijk ook deze recepten

Rösti met eiersalade en Hollandse garnalen
Zalmtartaar op krokant brioche
Pistache pesto panlasagne
Zeebaars beurre blanc
Cookies