Prei stamppot met pulled chicken

28 november 2024

Prei stamppot met pulled chicken

Als je mij op 15-jarige leeftijd had verteld dat ik tien jaar later zelf stamppotten zou maken én het lekker zou vinden, zou ik je ERG hard uitlachen. Ik moest er vroeger niets van weten!

In 2023 maakte ik een spruitjes stamppot en een boerenkool stamppot en die vond niet alleen ik, maar ook de rest van mijn volgers heel lekker. Tijd voor meer dus.

Prei valt volgens mij altijd goed in de smaak bij mensen. Als ik iets met prei maak, wordt het heel vaak nagemaakt en ik snap het, want I love prei en preischotels!

De pulled chicken en het sausje erbij maken dit feest natuurlijk compleet. Ik weet zeker dat je iedereen op deze manier stamppot laat eten.

2-3 personen

Duur: 45 minuten

Prei-stamppot met pulled chicken

Ingrediënten

  • 600 gram stamppot aardappelen
  • 3 kipfilets (+- 350 gram)
  • 2 preien
  • 2x klont boter
  • 150 gram magere spekblokjes
  • 1/2 eetlepel kerriepoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • Snuf nootmuskaat
  • Scheut melk (100 ml)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 bosui
  • Peterselie voor de garnering

Voor de saus:

  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel honing
  • 1 blokje kippenbouillon
  • Scheutje (50 ml) water

Bereiding

  • Vul 2 pannen met water. Kook de kipfilet 17 minuten in de ene pan en kook de aardappelen 15 minuten in de andere pan.
  • Trek de kipfilet vervolgens met twee vorken uit elkaar, zodat je er echt pulled chicken van maakt.
  • Snijd de prei fijn en bak deze, samen met de spekblokjes, in een pan met een klont boter. Bestrooi met de kerriepoeder, uienpoeder en paprikapoeder.
  • Giet de aardappelen af en voeg hier een klont boter, melk, nootmuskaat en peper en zout aan toe. Stamp dit door elkaar.
  • Voeg de prei en spekjes toe aan de aardappelen en meng goed.
  • Laat een scheutje olijfolie heet worden in een pan en voeg de pulled chicken toe. Voeg 2 eetlepels ketjap en 1 eetlepel soja toe. Strooi er peper en zout over.
  • Maak nu de saus door de ketjap, sojasaus, honing, het water en het blokje bouillon te mengen in een pan. Breng kort aan de kook en laat een beetje indikken.
  • Schep de stamppot op een bord en leg hier bovenop de pulled chicken. Schenk de saus erover.
  • Garneer met fijngesneden bosui en peterselie.

Bekijk ook deze recepten

Blini warmgerookte zalm met guacamole
Runderstoof met zoete aardappel
Romige pompoenpasta met champignons en feta
Prei stamppot met pulled chicken
Cookies